Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti
Kuhmo-talo perjantaina 5.1. klo 19.00

OHJELMA

Joseph Haydn (1732–1809):
Jousikvartetto C-duuri op. 33/3 ”Lintu” (1781)
Allegro moderato
Scherzo - Trio
Adagio ma non troppo
Finale: Rondo, Presto
Borea-kvartetti

Leoš Janáček (1854–1928):
Jousikvartetto nro 2 “Intiimejä kirjeitä” (1928)
Andante – Con moto – Allegro
Adagio – Vivace – Andante – Presto – Allegro – Vivo – Adagio
Moderato – Adagio – Allegro
Allegro – Andante – Con moto – Adagio – Tempo 1
Borea-kvartetti    

Väliaika

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Jousikvintetto Es-duuri op. 4 (1795–96)       
Allegro con brio
Andante
Menuetto: Allegretto - Trio I, II
Finale: Presto
Borea-kvartetti
Vladimir Mendelssohn, alttoviulu

TAITEILIJAT

Borea-kvartetti
Kasmir Uusitupa, viulu
Tami Pohjola, viulu
Riina Piirilä, alttoviulu
Senja Rummukainen, sello

Borea-kvartetti perustettiin vuonna 2010 Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoista.
Paavo Pohjola on ohjannut ja opettanut Borea-kvartettia alusta asti. Kvartetti on myös osallistunut aktiivisesti mestarikursseille, opettajinaan mm. Meta4, Danel-kvartetti ja Marko Ylönen. Keväällä 2016 Borea osallistui Gerhard Schulzin mestarikurssille IMS Prussia Covessa, Iso-Britanniassa, ja kvartetti on tehnyt yhteistyötä myös kansainvälisesti tunnettujen Kelemen- ja Henschel-kvartettien kanssa. Ryhmä on esiintynyt monilla suomalaisilla festivaaleilla. 2014 se valittiin Hauhon musiikkijuhlien nuoreksi taiteilijaksi. Keväällä 2017 Kuhmon kamarimusiikki kiinnitti Borean residenssikvartetikseen. Elokuussa 2017 Borea-kvartetin soittajat järjestivät Kamarikesä-festivaalia yhdessä Johannes Piirron ja Henriikka Teerikankaan kanssa. Borea on kantaesittänyt vuonna 2016  Juha T. Koskisen jousikvarteton nro 2 “Under a Gingko Tree in Tiergarten” ja vuonna 2017 Tapio Tuomelan, Johannes Piirron ja Matti Heinisen teoksia.

Vladimir Mendelssohn, alttoviulu

Vladimir Mendelssohn syntyi muusikkoperheeseen Romaniassa ja opiskeli alttoviulunsoittoa ja sävellystä Bukarestissa. Hän on erittäin kysytty kamarimuusikko ja soittaa säännöllisesti lukemattomilla musiikkijuhlilla maailman huippumuusikoiden kanssa. Hän on esiintynyt myös solistina ja levyttänyt ahkerasti useille levymerkeille. Mendelssohn on tuottelias säveltäjä. Häneltä on ilmestynyt teoksia soolosoittimille, sekakuorolle sekä sinfonia- ja kamariorkesterille. Hän on säveltänyt myös baletti-, näyttämö- ja elokuvamusiikkia. Mendelssohn toimi Pariisin konservatorion kamarimusiikin professorina syksyyn 2015 ja opettaa edelleen mestarikursseja eri puolilla maailmaa. Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijoihin hän on kuulunut 1980-luvun alkuvuosista ja toiminut festivaalin taiteellisena johtajana syksystä 2005.

Riina Piirilä, alttoviulu

Riina Piirilä (s. 1995) aloitti alttoviulunsoiton 6-vuotiaana Nurmijärven musiikkiopistossa opettajanaan Taina Evijärvi. Syksyllä 2010 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Helge Valtosen oppilaaksi, ja vuodesta 2015 lähtien opinnot ovat jatkuneet Sibelius-Akatemiassa Lilli Maijalan ja Atte Kilpeläisen johdolla. Mestarikursseilla Piirilää ovat opettaneet mm. Bruno Giuranna, Hartmut Rohde ja Rainer Moog. Piirilä on aktiivinen kamarimuusikko: Borea-kvartetin kanssa hän on konsertoinut lukuisilla suomalaisilla festivaaleilla, mm. Kauniaisten, Mäntän ja Hauhon musiikkijuhlilla, ja kamarimuusikkona Kuhmon kamarimusiikissa, Helsingin Juhlaviikoilla ja Rusk-festivaalilla Pietarsaaressa. Kamarimusiikkiopetusta Piirilä on saanut mm. Paavo Pohjolalta, Gerhard Schultzilta ja Danel-kvartetilta. Hän on myös toiminut avustajana Radion sinfoniaorkesterissa. Piirilällä on käytössään OP Ryhmän Taidesäätiön lainaama Leonhard Maussiell -alttoviulu vuodelta 1722.

Tami Pohjola, viulu

Tami Pohjola (s. 1996) on Kuopion viulukilpailun 2015 voittaja. Sitä edelsivät valinta viiden parhaan joukkoon Sibelius-Akatemian Anja Ignatius -viulukilpailussa vuonna 2013 sekä voitto kansainvälisessä Young Musician -kilpailussa Virossa 2009. Lisäksi Pohjola on saavuttanut toisen palkinnon Jyväskylän viulukilpailun nuorempien sarjassa vuonna 2009 ja vanhempien sarjassa 2012. Pohjola on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Hyvinkään kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Pori Sinfoniettan ja Kuopion kaupunginorkesterin solistina. Hän on soittanut monien tunnettujen muusikoiden, kuten Miriam Friedin, Hagai Shahamin, Krzysztof Chorzelskin sekä Paul Bissin kanssa. Pohjola on myös Borea-kvartetin toinen viulisti. Tällä hetkellä hän opiskelee Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa Mi-kyung Leen johdolla. Pohjola soittaa Sibelius-Akatemiasta lainassa olevaa Stradivariusta.

Senja Rummukainen, sello

Senja Rummukainen (s. 1994) sai ensimmäisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2014 ja ylsi kesällä 2015 Guilhermina Suggia Prize -sellokilpailun finaaliin Portugalissa. Hän esiintyy säännöllisesti suomalaisilla musiikkifestivaaleilla ja on soittanut mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin ja Württembergische Philharmonie Reutlingenin solistina. Rummukainen on opiskellut sellonsoittoa professori Marko Ylösen ja professori Young-Chang Chon ohjauksessa ja opiskeli lukuvuonna 2016–2017 Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa Truls Mørkin luokalla. Lisäopetusta hän on saanut mm. David Geringakselta, Jens-Peter Maintzilta ja Wolfgang Boettcherilta. Rummukainen soittaa Borea-kvartetissa ja hän on toiminut avustajana mm. Helsingin kaupunginorkesterissa ja Radion sinfoniaorkesterissa.  Hänet valittiin Helsingin kaupunginorkesterin 2. soolosellistiksi marraskuussa 2017. Senja Rummukaisella on käytössään Stefano Scarampella -sello vuodelta 1897.

Kasmir Uusitupa, viulu

Kasmir Uusitupa (s. 1995) aloitti viulunsoiton kolmevuotiaana Sibelius-Akatemiassa harjoitusoppilaana ja siirtyi kuusivuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistoon. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa professori Kaija Saariketun luokalla. Uusitupa on ollut vaihto-opiskelijana Pariisin konservatoriossa opettajanaan Olivier Charlier, ja mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Hagai Shaham, Serguei Azizian, Aaron Rosand ja Pavel Vernikov. Uusitupa on soittanut nuorempana myös kansanmusiikkia monilla suomalaisilla festivaaleilla. Hän on esiintynyt useiden orkestereiden solistina ja soittaa myös Borea-kvartetissa. Uusitupa on osallistunut kansainvälisiin Louis Spohr, Carl Nielsen ja Jean Sibelius -viulukilpailuihin. Keväällä 2015 hänet palkittiin Kuopion viulukilpailun finalistina ja hänet valittiin Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistiksi. Uusitupa soittaa Antonio Stradivari -viulua “Iiriläinen” vuodelta 1702.

Kuhmon Kamarimusiikin ympärivuotista konserttitoimintaa tukee OP. Borea-kvartetin toimintaa on saatu tukea Suomen Kulttuurirahaston Kainuun hoitokunnalta.

Kuhmon Kamarimusiikki soi Kuhmossa 49. kerran 14.−28.7.2018. Kesä teema on Unelmien kauppa.