Tiedotteet

Tiedote 29.12.2017

KUHMON TALVEN JUHLAVUOSI

Muualla valitettavan kulttuurityhjiön synnyttävä vuodenvaihde on Kuhmossa jälleen monipuolisten kulttuuritapahtumien juhlaa. Nyt jo kymmenettä kertaa järjestettävä Kuhmon Talvi tuo 1.−7.1.2018 valoa ja elämää kaamoksen keskelle.

Monipuolinen ohjelma ulottuu kuvataiteista musiikkiin ja tanssiin, tyylit vaihtelevat kansanperinteestä nykytaiteeseen ja klassismiin. Kuhmon aktiivisten kulttuuritoimijoiden yhdistäessä voimansa saadaan jälleen kerran kokoon kattava, kiinnostava kulttuurijuhla.

Tapahtuma alkaa Sinfonietta Lentuan konsertilla 1.1. klo 18. Kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela ja äskettäin Helsingin juhlaviikoilla säväyttänyt kuhmolaislähtöinen klarinetisti Lauri Sallinen (www.laurisallinen.com) ilottelevat uudenvuoden tunnelmissa Kuhmo-talon upeassa salissa. Sibeliuksen ja Tshaikovskin sävelten lisäksi ohjelmassa on Lauri Sallisen Kuplivia valsseja ja muita herkkupaloja.

Tiistaina suomussalmelainen erä- ja luontokuvaaja Hannu Huttu esittelee teoksiaan kahdessa Luontokeskus Petolan tilaisuudessa otsikolla Hirveästi hirvie ja muutamie muitahi metän elukoeta (www.hannuhuttu.com). Luvassa on kopterikuvia ja -videota hirvistä, hetkiä karhunpesältä sekä kuvia sudenpennuista, näädistä ja paljon muuta. Hutun luontokuvaillat alkavat klo 15 ja 18 (www.luontoon.fi/kuhmonluontokeskus).

Keskiviikkona Kuhmo-talossa vierailee koreografi Jarkko Mandelinin erittäin korkeatasoinen tanssiryhmä Kinetic Orchestra ja heidän vaikuttava teoksensa Animals. Vuonna 2009 perustettu helsinkiläinen ryhmä on tunnettu vahvasta ensemble-ajattelusta ja liikkeellisesti äärimmäisyyksiin pyrkivistä teoksista (www.kineticorchestra.fi). Tanssin illan toisena esiintyjänä on Maija Palsion ohjaamia lapsia ja nuoria MyDance-ryhmästä. MyDance on kuhmolainen taiteen perusopetusta antava tanssikoulu, jonka esityksillä on Kuhmossa laaja ihailijakunta (www.mydance.fi).

Perjantaina juhlitaan kahden tilaisuuden voimin. Kello 17.30 Juminkeossa avataan Aune Riihosen retrospektiivinen näyttely Kirjokannesta kipinä. Tämä 90-vuotias kuhmolainen taiteilija on vuosikymmeniä kuvittanut Kalevalaa tekstiilitaiteen ja luonnonmateriaaleista tehtyjen veistosten keinoin. Tutuimpien Kalevalan sankareiden lisäksi hän on antanut kuvallisen hahmon monille luonnottarille ja muille myyttisille hahmoille. Näyttely on avoinna 23.3. saakka (www.juminkeko.fi).

Heti avajaisten jälkeen, klo 19, saamme tervehdyksen kesästä. Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa festivaalin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn ja Borea-kvartetti yhdistävät voimansa. Borea-kvartetti on vuonna 2010 perustettu nuorten taitajien ryhmä, joka on opiskellut kansainvälisten huippujen kanssa. Keväällä 2017 Kuhmon Kamarimusiikki kiinnitti Borean residenssikvartetikseen. Konsertin ohjelmassa kuullaan Joseph Haydnin ja Leoš Janáčekin kvartettoja sekä Ludwig van Beethovenin Jousikvintetto Es-duuri op. 4 (www.kuhmofestival.fi).

Lauantaina kuullaan maistiaisia toisesta Kuhmon suuresta kesätapahtumasta, kun Musiikkijuhla Sommelo järjestää Lauantaitanssit Kuhmo-talossa. Kansanmusiikkijuhlan hengessä perinteisiin tansseihin liitetään mm. pikakurssit sottiisin ja kehruuvalssin askeliin. Muusikkoina Kajaanin harmonikkakerhon pelimanniryhmä sekä kuhmolaisia vieraita (www.sommelo.net).

Kuhmon talven tapahtumat päättyvät sunnuntaina klo 15 Kuhmo-taloon. Päätöskonsertin solistiksi saadaan Neljä Ruusua-yhtyeen laulaja-kitaristi Ilkka Alanko. Jousilla vahvistettua Kuhmo big bandia johtaa arvostettu pasunisti ja big band-kapellimestari Petri Juutilainen. Vierailevana kitaristina orkesterissa soittaa Suomen kitaristihuippuihin kuuluva Tuomas Wäinölä. Konsertissa kuullaan Neljä Ruusua-yhtyeen hittejä upeina ison orkesterin sovituksina.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Juminkeko, Kuhmo-talo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Luontokeskus Petola ja Musiikkijuhla Sommelo.

Lipunmyynti on jo käynnissä Kuhmo-talolla ja www.lipputoimisto.fi. Lisätietoja osoitteesta www.kuhmowinter.fi ja Kuhmo-talolta, p. 08 6155 5451.

 

 

Tiedote 15.9.2017   

KUHMON TALVEN JUHLAVUOSI

Muilla paikkakunnilla pienoisen kulttuurityhjiön synnyttävä vuodenvaihde on Kuhmossa monipuolisten kulttuuritapahtumien juhlaa. Kymmenettä kertaa järjestettävä Kuhmon Talvi tuo 1.−7.1.2018 valoa ja elämää kaamoksen keskelle.

Ohjelma ulottuu kuvataiteista musiikkiin ja tanssiin, tyylit vaihtelevat kansanperinteestä nykytaiteeseen ja klassismiin. Kuhmon aktiivisten kulttuuritoimijoiden yhdistäessä voimansa saadaan jälleen kerran kokoon kattava, kiinnostava kulttuurijuhla.

Tapahtuma alkaa Sinfonietta Lentuan konsertilla 1.1. klo 18. Kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela ja äskettäin Helsingin juhlaviikoilla säväyttänyt kuhmolaislähtöinen klarinetisti Lauri Sallinen (www.laurisallinen.com) ilottelevat uudenvuoden tunnelmissa Kuhmo-talon upeassa salissa.

Tiistaina luontokuvaaja Hannu Huttu esittelee teoksiaan kahdessa Luontokeskus Petolan tilaisuudessa otsikolla Hirveästi hirvie (www.hannuhuttu.com). Luontokuvaillat alkavat klo 15 ja 18.

Keskiviikkona Kuhmo-talossa vierailee koreografi Jarkko Mandelinin erittäin korkeatasoinen tanssiryhmä Kinetic Orchestra ja heidän vaikuttava teoksensa Animals (www.kineticorchestra.fi). Tanssin illan toisena esiintyjänä on Maija Palsion ohjaamia lapsia ja nuoria MyDance-ryhmästä.

Perjantaina juhlitaan kahden tilaisuuden voimin. Kello 17.30 Juminkeossa avataan Aune Riihosen retrospektiivinen näyttely Kirjokannesta kipinä. Kalevalaan ja kansanperinteeseen pohjaava näyttely on avoinna 23.3. saakka. Heti avajaisten jälkeen, klo 19, saamme tervehdyksen kesästä. Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa kuullaan festivaalin residenssikvartettia ja taiteellista johtajaa Vladimir Mendelssohnin ja Borea-kvartetin yhdistäessä voimansa (www.kuhmofestival.fi).

Lauantaina kuullaan maistiaisia toisesta Kuhmon suuresta kesätapahtumasta, kun Musiikkijuhla Sommelo järjestää Lauantaitanssit Kuhmo-talossa. Musiikkijuhlan hengessä musiikki on perinteistä lavatanssia kansanmusiikin sävyin (www.sommelo.net).

Kuhmon talven tapahtumat päättyvät sunnuntaina klo 15 Kuhmo-taloon, jossa Kuhmo Big Band ja Kuhmo Strings yhdistävät voimansa. Kapellimestari Petri Juutilainen on sovittanut illan solistin, Ilkka Alangon musiikkia viihdyttäväksi kokonaisuudeksi.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Juminkeko, Kuhmo-talo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Luontokeskus Petola ja Musiikkijuhla Sommelo.

Lipunmyynti on jo käynnissä Kuhmo-talolla ja osoitteessa  www.lipputoimisto.fi. Lisätietoja kotisivulta www.kuhmowinter.fi ja Kuhmo-talolta, p. 08 6155 5451.

Tiedote 1.7.2016

KUHMON TALVI ON NYTKIN MIELESSÄ!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, tanssia, luontokuvia, teatteria ja kirjallisuuttakin

Yksi kuhmolaisen sydänkesän perinteitä on se, että Kuhmon Talven esite saatetaan julkisuuteen. Puolisen vuotta on toivottavasti sopiva aika varustautua siihen, että Kuhmo on kulttuurivierailun arvoinen paikka myös vuoden pimeimpänä aikana ja kunnon pakkasissa. Kuhmolaisten kulttuuri­toimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo yhdeksännen kerran 31.12.2016−6.1.2017. Kuhmon Talvi yhdistää kansain­välisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuri­tapahtumien järjestäjät, harrastajat ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, teatteria, näyttelyitä ja kirjallisuutta.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuri­osaamista”. Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa. Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.

Kuhmon Talvi avataan tällä kertaa jo vanhan vuoden puolella. Perjantaina 30.12. avautuu Kuhmo-talossa luontokuvanäyttely Kuhmosta Kuusamoon. Näyttely on avoinna aina tammikuun loppuun asti. Kuvaajana on Kuhmossa vuosikausia ahkeroinut luontovalokuvaaja Lassi Rautiainen, joka tarjoaa samalla otsikolla kiinnostuneille myös luontokuvaillan tiistaina 3.1.

Uudenvuodenaattona ottavat kuhmolaiset tanssijat hiukan ennakkoa Suomen itsenäisyyden 100-vuotis­juhlaan. Tanssin illan otsikkona on Suomi 100 vuotta lasten ja nuorten kokemana. Koreografia on Maija Palsion käsialaa.

Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla. Suomi 100 -ohjelmassa soitetaan tuoretta ja hiukan vanhempaakin suomalaista musiikkia. 

Maanantaina 2.1. klo 18.00 kuhmolaistaustainen kirjailija Heikki A. Kovalainen on kirjailijaillan vieraana Kuhmon kaupunginkirjastossa.  Hänen esikoisromaaninsa sai taannoin hyvin innostuneen vastaanoton. 

Keskiviikkona 4.1. klo 18.00 avautuu Juminkeossa Kuhmolainen Kalevala-taidenäyttely. Näyttelyn työt ovat valmistuneet Kuhmon kansalaisopiston kuvataidekurssilla. Kurssin ohjaaja on ollut kuvataiteilija Urho Kähkönen. Näyttelyyn voi tutustua Juminkeon galleria-tilassa 10.3. asti.

Torstaina 5.1. klo 18.00 on Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertin vuoro. Vladimir Mendelssohn, Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja, valitsee tähän konserttiin muusikkokumppaneikseen nuoria kamarimuusikoita.

Perjantaina 6.1. klo 18.00 on Kuhmo-talossa Musiikkijuhla Sommelon talvikonsertti, joka päättää tulevan Kuhmon Talvi -tapahtuman. Esiintymässä on Rajamailla Company, joka esittää maailman itkuvirsiä musiikin ja tanssin keinoin.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Kotisivuilta www.kuhmowinter.fi
tai
Sari Rusanen, Kuhmon Kamarimusiikki, puh. (08) 652 0936
Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki, puh. 044 725 5389
Olga Zaitseva, Juminkeko, puh. 040 7419191
Sirpa Nieminen, Juminkeko, puh. (08) 653 0671
Pekka Huttu-Hiltunen, Musiikkijuhla Sommelo, puh. 044 250 1395
Eeva Pulkkinen, Luontokeskus Petola, puh. 0206 396 380
Matti-Jussi Pollari, Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5450

Tiedote 1.9.2015

KUHMON TALVI LÄHESTYY!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia,  teatteria ja kirjallisuuttakin

Emme halua paeta vastanautittua kesää, mutta muistutamme jo nyt, että kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo kahdeksannen kerran 1.1.−6.1.2016. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, teatteria, näyttelyitä, kirjallisuutta ja jopa lähiruokaa.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuriosaamista”. Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa. Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.

Kuhmon Talvi avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. taidemaalari Veikko Saarivaaran näyttelyllä. Näyttelyn järjestelyistä vastaa kuhmolainen taiteilijaryhmä Latitude 64 Leveyspiiri yhteistyössä Kuhmon kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Näyttelyn avajaiset ovat klo 16.00 ja teokset ovat Kuhmo-talolla nähtävänä koko tammikuun ajan. Näyttelyyn liittyy toinenkin tilaisuus: taiteilija Saarivaara on luvannut olla kertomassa taiteestaan otsikolla Väreistä sanoja lauantaina 2.1. klo 14.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Philip Donner Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmästä keskustelee tuolloin hänen kanssaan.  Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla. Ohjelmassa soitetaan Pjotr Tšaikovskin musiikkia baletista Joutsenlampi

Lauantaina 2.1. klo 16.00 voidaan koko perheen voimin paneutua varjoteatteriesitykseen Kuhmo-talolla. Paula Vilmin esitykseen Ihmemaa liittyy myös mukaan ilmoittautuneille mahdollisuus osallistua varjoteatterityöpajaan.

Sunnuntaina 3.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Beethovenin, Sukin ja Brahmsin musiikkia. Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Heini Kärkkäinen, piano, Siljamari Heikinheimo, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, ja Tuomas Lehto, sello. Sunnuntaina konsertin jälkeen on erinomainen mahdollisuus täydentää henkistä antia fyysisellä: Kaesan tapasilta tarjoaa notkuvat herkkupöydät ravintola Neljässä Kaesassa aivan Kuhmo-talon vieressä.

Kuhmolaistaustainen kirjailija Mooses Mentula on kirjoittanut kaksi hyvän vastaanoton saanutta teosta. Nyt hän on Kuhmon Talven kirjailijavieraana Kuhmon kirjastolla maanantaina 4.1. klo 18.00 järjestettävässä kirjailijaillassa.

Tiistai 5.1. omistetaan Luontokeskus Petolan suosittujen luontoesitelmien vuoro. Klo 15.00 ja 18.00 järjestettävissä tilaisuuksissa Luontokuvaajan vuodesta kertoo nuori valokuvaaja Ville Heikkinen.

Keskiviikkona 6.1., siis loppiaispäivänä, Kuhmon Talvi tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden valokuvanäyttelyn avauksen. Kajaanilaiset valokuvaajat Pekka Agarth ja Teijo Määttänen ovat koonneet Karjala-aiheisia kuviaan näyttelyksi. Näyttely Juminkeon galleriassa on avoinna 4.3. asti.

Samana iltana 6.1. klo 18.00 on Kuhmo-talossa Musiikkijuhla Sommelon talvikonsertti, jossa esiintyy virolainen Mari Kalkun yhtyeineen. Tämän kokoonpanon lyhyt oma esiintyminen kuluneen kesän Sommelossa antaa odottaa paljon tältä konsertilta.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Sari Rusanen, Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 08 652 0936
Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki, puh. 044 725 5389
Sirpa Nieminen, Juminkeko, puh. 08 653 0671
Pekka Huttu-Hiltunen, Musiikkijuhla Sommelo, puh. 044 250 1395
Eeva Pulkkinen, Luontokeskus Petola, puh. 0205 64 6380
Matti-Jussi Pollari, Kuhmo-talo, puh. 08 6155 5450

 

Tiedote 19.12.2014

KUHMON TALVI VALAISEE VUODEN ALKUPÄIVÄT!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia, tanssia, teatteria ja kirjallisuuttakin

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo seitsemännen kerran 1.1.−6.1.2015. Ohjelmaa koottaessa ajatuksena on ollut tarjota ”parasta kuhmolaista kulttuuriosaamista” ja tälläkin kerralla se tarkoittaa musiikkia monessa muodossa, tanssia, teatteria, näyttelyitä ja myös lähiruokaa.

Kuhmon Talven taidenäyttely avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1.  Kajaanilainen kuvataiteilija Liisa Linkola on kuhmolaisen Latitude 64 Leveyspiiri –taiteilijaryhmän kutsuma tekijä. Näyttelyn nimeksi taiteilija on antanut Väripäiväkirjani.  Näyttelyn järjestelyistä vastaa kuhmolainen taiteilijaryhmä Latitude 64 Leveyspiiri yhteistyössä Kuhmon kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Näyttelyn avajaiset ovat klo 16.00 ja teokset ovat Kuhmo-talon yleisölämpiössä nähtävänä koko tammikuun ajan. Näyttelyyn liittyy toinenkin tilaisuus: taiteilija Linkola on luvannut olla kertomassa taiteestaan otsikolla Ajatusten vaihtoa kuvien kanssa tiistaina 6.1. klo 15.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Philip Donner Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmästä haastattelee tuolloin häntä.

Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua n. 40 muusikon vahvuisena kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla. Ohjelma on värikäs kokoelma orkesterimusiikkia.  Alkusoittona on Felix Mendelssohnin Kesäyön unelma, jota seuraavat solistinumerot Antonin Dvořakin Klid (Hiljainen metsä) ja Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-sarja sellolle ja orkesterille. Solistina soittaa Sergei Kalyanov, kapellimestari Kuuselan löytö Sinfonietta Lentuan solistikaartiin. Konsertin päättää Ludwig van Beethovenin rakastettu ja tunteisiin vetoava 7. sinfonia. Jo 28.12. kapellimestari Kuusela esittelee konsertin teokset ja säveltäjät Kuhmo-talolla järjestettävässä vapaapääsyisessä Konserttia odotellessa -tilaisuudessa.

Perjantai 2.1. omistetaan luonnolle, kun klo 13.00 avataan Kuhmon kirjastossa tietokirjailija Jouni Laaksosen näyttely Retkeilykirjailijan matkassa. Samana päivänä klo 15.00 ja 18.00 Jouni Laaksonen pitää samalla otsikolla luontokuvaillan Luontokeskus Petolassa.

Kuhmon Talven ohjelmaan kuuluu myös tanssia.  Lauantaina 3.1. on ohjelmassa luonnollisesti kuhmolaista tanssia, koreografeina Ritva Kuha ja Maija Palsio, mutta myös kansainvälisesti tunnettu Rimpparemmi koreografialla Yolo – you only live once. Esityksen koreografian on tehnyt tanssitaiteilija, koreografi Sampo Kerola. YOLO käsittelee unelmia, joista haaveillaan ja elämää, joka toteutuu. Esityksessä nousevat esiin nuoruuden merkittävät tapahtumat, kuten ensimmäinen rakastuminen, seksuaalinen herääminen ja alitajunnassa laukkaavat anarkistiset jänikset. YOLO on kohtaamisia toinen toisensa perään ihmeellisessä luonnossa, jossa jokainen meistä on osallistunut oman elämänsä tärkeimpään uintikilpailuun jo kauan ennen kuin näimme ensimmäisen aamunkoiton.

Tanssin illan ensimmäisellä puoliajalla näemme kuhmolaista tanssia. Kristallityttöjen esitysten ”Heimo” ja ”Kumman kaa” koreografiat ja ohjauksen on tehnyt Ritva Kuha. My Dance nykytanssiryhmän esitys ”Kiire, ei minnekään” sekä lukion tanssikurssilaisten esitys ”Valinta” ovat Maija Palsion koreografioita. Tilaisuuden järjestää Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi.

Sunnuntaina 4.1. Kuhmon Talvi tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden taidenäyttelyn avauksen otsikolla Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä.  Kuten aina Juminkeossa, perimmäisen teemana on Kalevala ja sen henki. Näyttelyssä on esillä seitsemän taiteilijan töitä, joista kolme on Petroskoista, kolme Pietarista ja yksi Moskovasta. Igor Baranov, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev, Tatjana Tshursinova ja Irina Zatulovskaja ovat tulkinneet Kalevalaa maalauksin, videoteoksin ja kangastöin.

Näyttely on syntynyt Kalevalaseuran ja Suomen Pietarin instituutin hankkeena, jossa annettiin taiteilijoille mahdollisuus esittää näkemyksensä jostakin Kalevalan myytistä, tarinasta, hahmosta tai teemasta. ”Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä” jatkaa Kalevalaseuran vuonna 2009 käynnistämää ”Taiteilijoiden Kalevala” -hanketta, jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää teki oman tulkintansa valitsemistaan Kalevalan runoista. Tämän jälkeen Kalevalaseura on yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa jatkanut ”Taiteilijoiden Kalevala” -hanketta. Juminkeon kanssa se toteutti 2012 hankkeen vietnamilaisten taiteilijoiden suhteesta Kalevalan myytteihin.

Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä -näyttely on kiertänyt Venäjän puolella vuonna 2014. Suomen kiertue alkaa Juminkeosta. Näyttelyn avajaiset Juminkeossa sunnuntaina 4.1. klo 16.00. Näyttely on osa Kuhmon Talvi -tapahtumaa.

Saman iltana sunnuntaina 4.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Minoru Mikin, Max Bruchin, Francis Poulencin, Igor Stravinskyn ja Mihail Glinkan musiikkia. Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Michel Lethiec, klarinetti, ja Andrea Rucli, piano. Sunnuntaina konsertin jälkeen on erinomainen mahdollisuus täydentää henkistä antia fyysisellä: Kaesan tapasilta tarjoaa notkuvat herkkupöydät ravintola Neljässä Kaesassa aivan Kuhmo-talon vieressä.

Maanantaina 5.1. klo 14.00 Kuhmo-talossa on esillä lappilainen, aikansa kohukirjailija Annikki Kariniemi sekä faktojen että fiktion keinoin. Rosa Liksomin kirjoittaman monologi Lapin punaiset hanget nähdään ja kuullaan Topi Mikkolan esittämänä ja lisäksi FT Marja L. Tuominen kertoo kirjailija Kariniemestä.

Samana iltana 5.1. klo 18.00 on Hotelli Kalevalassa Arkaaisen musiikin konsertti, jonka taiteellinen sisältö on Taito Hoffrénin luotettavissa käsissä. Myös tämän konsertin jälkeen on tarjolla ruokaa, tällä kertaa Kainuulais-kansainvälinen iltapala Hotelli Kalevalassa.

Loppiaispäivänä 6.1. klo 15.00 kuvataiteilija Liisa Linkola on kuultavana näyttelystään Latitude 64 Leveyspiiri –ryhmän organisoimassa tilaisuudessa. Philip Donner haastattelee taiteilijaa.  Tapahtuman hyväksi lopuksi loppiaisiltana tarjoaa kuhmolainen Korpi Raikaa –yhdistys kevyen musiikin konsertin otsikolla Huulilla piirretty mies ja muita suomalaisen rocklyriikan helmiä. Konsertin esiintyjät ovat Emmi Kaartinen, Nikke Kaartinen ja Tuomas Ronkainen, kaikki Korpi Raikaa –yhdistyksen hallituksen jäseniä.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lipunmyynti:
Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5451
tai tuntia ennen kutakin tilaisuutta paikan päältä.

Hotelli Kalevalan paketti>>

Lisätietoja:
Sari Rusanen, Kuhmon Kamarimusiikki, puh. (08) 652 0936
Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki, puh. 044 7255389
Sirpa Nieminen, Juminkeko, puh. (08) 653 0671
Pekka Huttu-Hiltunen, Musiikkijuhla Sommelo, puh. 044 250 1395
Eeva Pulkkinen, Luontokeskus Petola, puh. 0205 646380
Matti-Jussi Pollari, Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5450

Tiedote 9.6.2014

KUHMON TALVI MIELESSÄ KESÄHELTEELLÄKIN!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia, tanssia, teatteria ja kirjallisuuttakin

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo seitsemännen kerran 1.1.−6.1.2015. Kuhmon Talvi yhdistää kansain­välisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, tanssia, teatteria, näyttelyitä, elokuvia ja lähiruokaa.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuri­osaamista”. Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa. Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.

Kuhmon Talvi avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. kuvataiteilija Liisa Linkolan näyttelyllä Väripäiväkirjani. Näyttelyn järjestelyistä vastaa kuhmolainen taiteilijaryhmä Latitude 64 Leveyspiiri yhteistyössä Kuhmon kaupungin kulttuuritoimen kanssa.  Näyttelyn avajaiset ovat klo 16.00 ja teokset ovat Kuhmo-talolla nähtävänä koko tammikuun ajan. Näyttelyyn liittyy toinenkin tilaisuus: taiteilija Linkola on luvannut olla kertomassa taiteestaan otsikolla Ajatusten vaihtoa kuvien kanssa tiistaina 6.1. klo 15.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Philip Donner Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmästä haastattelee tuolloin häntä.

Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla.

Perjantai 2.1. omistetaan luonnolle, kun klo 13.00 avataan Kuhmon kirjastossa tietokirjailija Jouni Laaksosen näyttely Retkeilykirjailijan matkassa. Samana päivänä klo 15.00 ja 18.00 Jouni Laaksonen pitää samalla otsikolla luontokuvaillan Luontokeskus Petolassa.

Kuhmon Talven ohjelmaan kuuluu myös tanssia. Lauantaina 3.1. on ohjelmassa luonnollisesti kuhmolaista tanssia, koreografeina Ritva Kuha ja Maija Palsio, mutta myös kansainvälisesti tunnettu Rimpparemmi Sampo Kerolan koreografialla Yolo – you only live once.  Tilaisuuden järjestää Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi.

Sunnuntaina 4.1. Kuhmon Talvi tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden taidenäyttelyn avauksen otsikolla Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä. Kuten aina Juminkeossa, perimmäisen teemana on Kalevala ja sen henki. Tällä kertaa sen taiteelliset näkijät ovat Venäjältä. Näyttelyssä on esillä seitsemän taiteilijan töitä, joista kolme on Petroskoista, kolme Pietarista ja yksi Moskovasta. Igor Baranov, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev, Tatjana Tshursinova ja Irina Zatulovskaja ovat tulkinneet Kalevalaa maalauksin, videoteoksin ja kangastöin.

Saman iltana sunnuntaina 4.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Villa-Loboksen, Bruchin, Poulencin, Stravinskyn ja Glinkan musiikkia. Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Michel Lethiec, klarinetti, ja Andrea Rucli, piano. Sunnuntaina konsertin jälkeen on erinomainen mahdollisuus täydentää henkistä antia fyysisellä: Kaesan tapasilta tarjoaa notkuvat herkkupöydät ravintola Neljässä Kaesassa aivan Kuhmo-talon vieressä.

Maanantaina 5.1. klo 14.00 Kuhmo-talossa on esillä lappilainen kirjailija Annikki Kariniemi sekä faktojen että fiktion keinoin. Rosa Liksomin kirjoittama monologi Lapin punaiset hanget nähdään ja kuullaan Topi Mikkolan esittämänä ja lisäksi FT Marja L. Tuominen kertoo kirjailija Kariniemestä.

Samana iltana 5.1. klo 18.00 on Hotelli Kalevalassa Arkaaisen musiikin konsertti, jonka taiteellinen sisältö on Taito Hoffrénin luotettavissa käsissä. Myös tämän konsertin jälkeen on tarjolla ruokaa, tällä kertaa Kainuulais-kansainvälinen iltapala Hotelli Kalevalassa.

Loppiaispäivänä 6.1. klo 15.00 kuvataiteilija Liisa Linkola on kuultavana näyttelystään Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmän organisoimassa tilaisuudessa ja loppiaisiltana tarjoaa kuhmolainen Korpi Raikaa -yhdistys kevyen musiikin konsertin otsikolla Huulilla piirretty mies ja muita suomalaisen rocklyriikan helmiä.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Kotisivuilta www.kuhmowinter.fi

tai
Sari Rusanen, Kuhmon Kamarimusiikki, puh. (08) 652 0936
Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki, puh. 044 725 5389
Sirpa Nieminen, Juminkeko, puh. (08) 653 0671
Pekka Huttu-Hiltunen, Musiikkijuhla Sommelo, puh. 044 250 1395
Eeva Pulkkinen, Luontokeskus Petola, puh. 0205 64 6380
Matti-Jussi Pollari, Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5450


Tiedote 27.8.2013

KUHMON TALVI VAIN MUUTAMAN KUUKAUDEN PÄÄSSÄ!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia, tanssia, teatteria, elokuvia ja lähiruokaa

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo kuudennen kerran 1.1.−6.1.2014. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, tanssia, teatteria, näyttelyitä, elokuvia ja lähiruokaa.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuri-osaamista”.  Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa.  Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.


Kuhmon Talvi avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. taidemaalari Urho Kähkösen näyttelyllä Pyrkimys valoon. Taiteilija kertoo näyttelystään seuraavaa: ”Opiskellessani elokuva- ja videoalaa valolla oli suuri merkitys luotaessa kuvia. Kuvauspaikalla valaisija on ohjaajan ja kuvaajan ohella tuotannon selkäranka. Ei ole siis sattumaa, että maalauksissani valo on muodostunut niin tärkeäksi elementiksi. Valo luo muodon, värin ja rytmin. Valo on elämisen ja näkemisen kannalta elintärkeää. Tämän takia eri kulttuureissa ympäri maailman se on myös uskon, johdatuksen, järjen symboli. Pyrkimys valoon -näyttely aukeaa valon juhlan eli joulun jälkeen keskelle kaamosta osaksi Kuhmon Talvea. Työni ovat akryylimaalauksia ja installaatioita.”

Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa.

Torstaina 2.1. paneudutaan kuhmolaisen luonnon erikoisuuteen, metsäpeuraan. Martti Montosen kirja Suomen peura oli ilmestyessään v. 1974 äärimmäisen tärkeä puheenvuoro tämän eläimen palauttamisessa suomalaiseen luontoon.  Tämän kirjan kuvitusta on esillä Kuhmon kaupunginkirjaston näyttelyssä, joka avataan 2.1. klo 14.00.  Samana iltana klo 18.00 saadaan nauttia paljon kuhmolaista luontoa kuvanneen Ulla Poukkasen luontokuvaillasta Petolan auditoriossa.  Otsikkona illalla on Metsäpeuran poluilla.

Kuhmon Talven kirjailijavieras perjantaina 3.1. on Riikka Pulkkinen, jonka sukujuuret ovat vahvasti Kuhmossa.  Hänen tähänastiset teoksensa ovat saavuttaneet laajan lukijapiirin ja löytäneet julkaisijansa jo ulkomaillakin. Riikka Pulkkisen kirjailijatapaaminen on Kuhmon kaupunginkirjastossa klo 18.00.

Lauantaina 4.1. Kuhmon tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden taidenäyttelyn avauksen. Näyttelyllä on kaksikin teemaa: Kalevalaa maailmalla – 100 taiteilijaa ja Miranda Vissers, joka on hollantilainen kuvataiteilija. Kuten aina Juminkeossa, perimmäisen teemana on Kalevala ja sen henki.

Saman iltana lauantaina 4.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Mozartin, Beethovenin ja Schubertin musiikkia.  Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Kaisa Kortelainen, huilu, Minna Pensola, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, ja Martti Rousi, sello.

Sunnuntaina 5.1. vietetään Tanssin päivää klo 15.00 Kuhmo-talon Lentua-salissa. MOMO-tanssiteatteriesityksen lapsille tuottaa Routa ja sen koreografia on Sonja Pakalenin käsialaa.

Loppiaisaatto 5.1. jatkuu Hotelli Kalevalassa klo 19.00. Tuolloin tarjolla on Vienalainen rapsodia – lauluja ja starinoita.  Esiintymässä on Maari Kallberg kumppaneineen ja tuottajana tällä tapahtumalla Musiikkjuhla Sommelo.

Kuhmolainen elokuvateatteri Pajakkakino on tänäkin vuonna mukana Kuhmon Talvessa. Loppiaispäivänä 6.1. klo 15.00 nähdään dokumenttielokuvia Kuhmosta.

Kuhmolainen ruokakulttuuri saa tänä vuonna entistäkin suuremman painon Kuhmon Talven ohjelmassa.  Uudenvuodenkonsertin alkamista voi 1.1. klo 16.00–17.30 odotella Kuhmo-talon Kahvila Juttuassa jossa tarjoillaan kainuulaisen keittiön herkkuja. Toinen mahdollisuus herkutella tarjoutuu sunnuntaina 5.1. klo 20.00, jolloin Hotelli Kalevalan keittiö järjestää kainuulais-kansainvälisen tapasillan.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola sekä Pajakkakino ja kainuulaisista herkuista vastaavat Hotelli Kalevala ja Kahvila Juttua.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Kotisivuilta www.kuhmowinter.fi
tai
Sari Rusanen, Kuhmon Kamarimusiikki, puh. (08) 652 0936
Taina Hyvönen, Kuhmon kaupunki, puh. 044 7255389
Sirpa Nieminen, Juminkeko, puh. (08) 653 0671
Pekka Huttu-Hiltunen, Musiikkijuhla Sommelo, puh. 044 250 1395
Eeva Pulkkinen, Luontokeskus Petola, puh. 0205 64 6380
Matti-Jussi Pollari, Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5450